FDN-penning

2009

Op 29 november j.l. werd de nieuwe Ferdinand Domela Nieuwenhuis-penning uitgereikt. De jaarlijkse onderscheiding is ontworpen in opdracht van het Ferdinand Domela Nieuwenhuis-Fonds. Het ontwerp gaat over verandering van patronen.

FDN-fonds / RVS en klittenband / oplage: 12 / lettertype: fontin sans / gewicht: 685 gram / m.m.v: Observator Instruments (metaal), ShoSho Exclusief Interieur Atelier (kussentjes), Mark Kocera (typografie)

foto’s: Tom Haartsen

tekst:

ferdinand domela nieuwenhuis / fonds / recht voor allen / jaar en naam

toelichting:

Het ontwerp van de nieuwe FDNpenning gaat over kanteling en verandering. De penning is in 2008 en 2009 ontwikkeld in samenwerking met het bestuur van het FDNfonds.

De penningtraditie is ontstaan in aristocratische kringen. Om de ideeën van een anarchist uit te dragen met een penning lijkt een paradox. De nieuwe FDNpenning is een stugge variant op de traditionele ronde penning.

De penning van ruim zes ons ligt opgeborgen tussen twee kussentjes van klittenband, is van roest vrij staal en is vierkant. Op de zijkanten staat de naam van het fonds gegraveerd, de tekst recht voor allen en jaar en naam van de ontvanger. Op beide zijden is een patroon van gaatjes te zien. Op de ene zijde loopt het patroon parallel met de randen van het vlak, op de keerzijde staat het patroon schuin op het vlak. Het middelste gaatje van beide vlakken corresponderen met elkaar en is doorlopend.

Het doorlopende gaatje van de FDNpenning is de as waar het patroon om draait en toont de kern van de zaak. Zicht, licht en perspectief staat in deze penning symbool voor alles waar Ferdinand Domela Nieuwenhuis naar streefde.