zuidpool

1998

In 1911 ondernamen twee verschillende poolexpedities de tocht naar de geografische zuidpool. De eerste ontdekkingsreizigers die het punt bereikten maakten extra kilometers kris kras in de barre sneeuw om zeker te zijn het punt niet te hebben gemist. De penning vertelt dit verhaal in tekst en materiaal. De penning is verpakt in vilt en mag alleen met handschoenen aan vastgehouden worden omdat het gezandstraalde glas kwetsbaar is. Op de voorzijde staat ZUIDPOOL en op de keerzijde 90˚ Z.B. In het midden van de cirkel is een uitsparing die als een klein vergrootglas het punt waar de poolreizigers naar zochten dichterbij brengt.

textiel, vilt, glas / glas: 70 mm / oplage 10 / collectie: British Museum

foto’s: Tom Haartsen

tekst

Op geografische kaarten stoppen rond de zuidpool alle meridianen. Een magisch cirkel omsluit de pool. De ontdekkers zagen zich in 1911 geplaatst voor een probleem. Waar bevond zich de exacte zuidpool?

Na een sledetocht van vijftienhonderd kilometer was moeilijk te bepalen of het doel was bereikt. Met peilingen van de zonnestand werd de positie bij benadering vastgesteld. 90° Z.B. Een vlag werd geplant. Enkele mannen legden nog extra kilometers af om er zeker van te zijn de pool niet te hebben gemist.